Milyen ágyrács a megfelelő a matracához? Mi segítünk választani!

Amikor új matracot vásárolunk, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy hová kerül majd ez a matrac. Tehát, hogy milyen az ágyunk és a benne lévő ágyrácsunk. Az ágyrács, amelyre a matracot helyezzük egy plusz rétegként funkcionál a matracban. És nem is akármilyen rétegként. Valójában az ágyrácsok nagyon is fontos hatással vannak arra, hogy mennyire érezzük kényelmesnek a matracot és befolyásolja a funkcionális tulajdonságait is.

pexels-photo-374898

✓ Matrac szellőzése és higiéniája
Az éjszaka folyamán a testünk természetes módon izzad, és ez a nedvesség átjut a matrac különböző rétegeibe. Az ágyrács a matracot megemelt helyzetben tartja. Ugyanakkor nem fedi el a matrac teljes alsó felületét, lehetővé téve így, hogy a matrac alján keresztül áramoljon a levegő, így a matrac a lehető legjobban szellőzik, és hosszú ideig megőrzi funkcionális tulajdonságait.

✓ A matrac élettartamának meghosszabbítása
A matrac megfelelő alátétre helyezésének másik pozitív hatása. A megfelelő szellőzés a lehető legtovább megőrzi tökéletes állapotban a matrac belsejében lévő rétegeket .

✓ A gerinc és az ízületek tehermentesítése
A jó minőségű ágyrács vásárlása elengedhetetlen, különösen az alacsonyabb (vékonyabb) matracoknál. A magas matracok ugyanis a több réteg együttes munkájának köszönhetően hatékonyabban osztják el a súlyt. Egy speciális esetet képeznek a lamellás ágyrácsok, amelyek gondoskodnak az egyenletes rugalmasságról és a súly megfelelő eloszlásáról a matracon. Az ágyrács kiegészíti a matrac belsejében lévő egyes rétegek munkáját, melynek köszönhetően a matrac nem használódik el idő előtt és nem keletkezik rajta kifekvés.

✓ A matrac puhaságának/keménységének beállítása
Vett egy új matracot, amely elsőre tökéletesnek tűnt, de egy idő után rájött, hogy jobb lett volna, ha egy kicsit puhábbat választ?
Elégedett matraca keménységével vagy puhaságával, de örülne egy kis változásnak, hogy tökéletesnek érezze? Talán elég csak az ágyrácsot kicserélni. A lamellás ágyrácsok extra rugalmasságot adnak a túlságosan kemény matracnak, és körülbelül egy fokkal lágyíthatják a matrac keménységét. Ezzel szemben a kemény léces ágyrácsok feszesebbé teszik a túl puhának és nem stabilnak érzett matracot, és egy keményebb fekhely érzetét keltik.

Milyen típusú ágyrács illik az Ön matracához?

A matrac magassága (vastagsága) és a belsejében lévő rétegek alapján kell választani. Az ágyrács cseréjével akkor is megpróbálkozhat, ha a matrac vásárlásakor nem találta el a teljesen a megfelelőt, és finom módosításokra van szüksége a keménység és a rugalmasság tekintetében.

Rugalmas lamellás ágyrácsok

Akkor ajánljuk őket, ha vékonyabb habszivacs matrac vásárlását tervezi, vagy már van otthon egy vékonyabb hab matraca, amelyek esetében a lamellás ágyrácsok éppen azt a teljesítményt nyújtják, amire Önnek szüksége van. A lamellás ágyrácsok jobb rugalmasságot biztosítanak, és puhábbnak érződik a matrac tőlük. Gyártásukhoz főként bükkfát vagy nyírfát használnak, amelyek tartósságukról és rugalmasságáról ismertek. Az előfeszített lamellák rugalmas papucsokba vannak helyezve, amelyek egyben a matrac másodlagos rugalmasságát is biztosítják, ami gyakran hiányzik a korábban említett alacsonyabb habmatracokból. A lamellás ágyrácsok természetes módon, rugalmasan reagálnak az Ön testének minden mozdulatára. Ezzel szemben a rugós matracokban, a táskarugóknak és a bonell rugóknak köszönhetően, már eleve megvan ez a rugalmas réteg, így általában nincs szükség arra, hogy a lamellás ágyrácsra helyezzük őket, és extra rugalmasságot adjunk nekik.

40413-1


Tulajdonságai:

rugalmasságot kölcsönöznek a matracnak
• csökkentik a matrac keménység érzetét
• megfelelő szellőzést biztosítanak
• jobb súlyelosztást biztosítanak még alacsony matracon is
• "must-have" az alacsony habszivacs matracokhoz

 

Szilárd léces ágyrácsok

Ez a típusú ágyrács textilzsinórral összekötött vagy fakeretbe rögzített lécekből áll. Különösen a zsinórral összekötött ágyrácsok könnyen szállíthatóak és tárolhatóak, mivel könnyedén feltekerhetőek és könnyen tárolhatóak is. A léces ágyrács vásárlásakor javasoljuk, hogy olyat válasszon, amelyiket az ágyhoz lehet rögzíteni, hogy elkerülje az ágyrács nem kívánt elmozdulását. Ilyenek például webáruházunkban található léces ágyrácsok. A stabil léces ágyrács nem rugózik, ezért a már említett rugós matracokhoz alkalmas, amelyek már rendelkeznek rugós réteggel. A stabil léces ágyrács nem alkalmas alacsony habszivacsos matracokhoz, melyeknek további rugalmasságra van szükségük. Azonban magas hab matracok tökéletesen megfelel, amelyeknél a matrac belsejében lévő egyes rétegek gondoskodnak a matrac rugalmasságáról.

LU4399


 

Tulajdonságai:

• stabilitást adnak a matracnak
• növelik a matrac keménység érzetét
• biztosítják a matrac jó szellőzését
• alacsonyabb ár
• könnyen tárolható és összetekerhető ágyrács
• tökéletesek magas hab, táskarugós és rugós matracokhoz 
• nem alkalmas alacsony (vékony) matracokhoz

 

Mi a helyzet a terhelhetőséggel?

Az ágyrács teherbírását a lécek szélessége, valamint a lécek száma és sűrűsége befolyásolja. Ha a lécek sűrűn vannak elhelyezve egymás mellett, egy azonos méretű tömör fából készült léces ágyrács terhelhetősége akár 100 kilogrammal is nagyobb lehet. Az ágyrácsra ugyanazok a teherbírási elvek vonatkoznak, mint a franciaágyakba megfelelő matracokra. Amennyiben nagyobb méretű (pl. 160x200, 180x200 vagy 200x200 cm), középső tartódeszkával ellátott ágyba kíván ágyrácsot vásárolni, célszerű két darab ágyrácsot vásárolni. Ez nagyobb teherbírást és hosszabb élettartamot biztosít nekik.