Milyen matracot vegyek?

Mit kell tudnom abban az esetben, ha új matracot szeretnék vásárolni?

Milyen matracot vegyek? Egy új matrac választásakor mind elgondolkodtunk már ezen, hiszen számos matrac fajta van már a piacon, és a számunkra leginkább megfelelő kiválasztása nem egyszerű feladat. A matrac ugyanis nagyban befolyásolja az alvás minőségét. A különböző matrac típusok és azok tulajdonságainak ismerete megkönnyíti a döntéshozatalt. Így biztosan elégedett lesz majd a kiválasztott matraccal.

Amennyiben gyerek matracot szeretne vásárolni, hasznos tanácsainkat megtalálja itt: MILYEN GYEREK MATRACOT VEGYEK?

A népesség 50 %-a panaszkodik gyakori hátfájásra, s további 25 % alvászavaroktól szenved. Ezek a tények vezetnek ahhoz, hogy elgondolkodjunk azon hogy: Milyen is a megfelelő matrac az ágyba? Egy olyan matrac, amely biztosítja a kényelmes, pihentető és minőségi alvást. A válasz nem egyszerű és nem elég csak a megfelelő méretet kiválasztani. Csak a megfelelően megválasztott matrac biztosítja a megfelelő alátámasztást a hátgerincnek és az egész testnek.

bruce-mars-wBuPCQiweuA-unsplash

Tökéletes matrac?

Szeretnénk előre leszögezni, hogy ilyen sajnos nincs. Azonban létezik olyan, amely a legjobban idomul a szükségleteihez és szokásaihoz. A túlságosan puha matrac hátfájást okozhat, mivel nem természetes pózban fekszünk. Azonban az se jó, ha túlságosan kemény a matrac, ugyanis ilyenkor gyakran jelentkezik nyomás az erekre, amely végtagzsibbadást okozhat. Tekintet nélkül arra, hogy a hátunkon alszunk vagy az oldalunkon, a hátgerincnek mindig  párhuzamosnak kell lennie a matrac felszínével.

Keménységi kategóriák - mit jelentenek?

Az üzletekben a leggyakrabban a "H" betűvel jelzik a keménységet és a hozzá tartozó 1-5-ig terjedő számokkal. Minél kisebb a szám, annál puhább a matrac, és minél magasabb, annál keményebb.

  • H1 - nagyon puha matrac, amely maximum 40 kg-os személyek számára megfelelő. Tehát gyerekeknek és alacsony termetű felnőtteknek ajánljuk.
  • H2 - puha matrac, amely 50 - 90 kg közötti súlyú embereknek megfelelő.
  • H3 - közepesen kemény matrac, amely a 60 - 100 kg közötti súlyú embereknek megfelelő. 
  • H4 - kemény matrac, a 90 -120 kg közötti súlyú embereknek. 
  • H5 - a legkeményebb matracok, amelyek különböző olyan rétegekkel vagy összetevőkkel rendelkeznek, amelyek meghosszabbítják a matrac élettartamát. 
     

tvrdosti_matrace_emeletes

 

Matrac keménységi zónák

A piacon lévő matracok többsége keménységi zónákkal rendelkezik - differenciált támasz a testnek a legnagyobb nyomás kifejtésének helyén. Például egy 3 zónás matrac a közepén keményebb, hogy stabilizálja a csípőt. Egy 5 zónás matrac enyhíti a vállakra nehezedő nyomást, a 7 zónás matrac pedig hét különböző zónára van osztva. Minél több zóna van egy matracban, annál jobban idomul a test formájához.

A legnépszerűbb matrac típusok - habszivacs matrac, táskarugós matrac, latex matrac

Kínálatunkban számos matrac szerepel, így most szeretnénk bemutatni minden típust, hogy kiderüljön, melyik matrac felelne meg az Ön szükségleteinek és kívánalmainak a leginkább.

  • Habszivacs matracok - különböző keménységgel kaphatók. Alacsony a súlyuk, így könnyen szállíthatók, forgathatók. Különböző keménységű habokat szoktak kombinálni, így olyan matracokat is le tudnak gyártani, amelyek kétoldalasak, és mindkét oldal más keménységet kínál.

Obrázok1 copy

  • Táskarúgós matracok - rúgós matracok, amelyeknél minden rugó egy külön kis védő "táskába" van csomagolva. Ezek a matracok kiváló pontelaszticitással, remek szellőzéssel és ortopéd tulajdonságokkal rendelkeznek. Ráadásul jellemzően rendkívül hosszú az élettartamuk. Azoknak az embereknek ajánljuk, akik a keményebb fekhelyeket részesítik előnyben. 

 Obrázok11 copy

  • Latex matracok - a legtermészetesebb és a legjobb szellőzéssel rendelkező matrac. A latex ellenálló, rugalmas és a struktúrájában nem szaporodnak el az atkák, ezért allergiásak számára is megfelelő. A puhaságával a termoplasztikus habra emlékeztet, ezért azoknak a személyeknek nem ajánlott, akik keményebb alvó felületeket részesítenek előnyben. 

Snímka obrazovky 2022-04-29 o 7.59.31
Amennyiben még nem döntötte el, hogy milyen matracot is szeretne derítse ki mik is a főbb szükségletei

Milyen a jelenlegi matraca? Puha vagy kemény? Amennyiben ezt megválaszolja már leszűkítettük a kört. Amennyiben a puhább felületeket szereti kerülje az ortopéd megnevezésű matracokat, amelyek elég kemények. Amennyiben azonban a keményebb alvófelületekhez szokott, nem biztos hogy megfelelnek majd Önnek a memóriahabos vagy a latex matracok. 

A megfelelő matrac vastagság (magasság) legyen legalább 18 centiméter, ha csak nem ideiglenes vagy vendégágy matracról van szó, esetleg olyan matracról, amelyet hétvégi házban, nyaralóban használnak. 

Milyen pózban alszik éjszaka? A memóriahabos matracok szinte bármilyen pózhoz alkalmazkodnak, a keményebb matracok pedig nem igazán alkalmasak az oldalt fekvéshez.

Mit nézzünk még matracválasztáskor?

Azért, hogy a matrac minél tovább a szolgálatában álljon fontos, hogy megfelelő huzattal rendelkezzen. A huzatoknál nagy előny, ha cipzáros, levehető és mosógépben mosható, így garantáltan biztosítani tudja a megfelelő higiéniát. Továbbá  jó még, ha antiallergén vagy antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. 

Ugyanolyan fontos azonban az ágyrács is, amely megtartja a matracot, biztosítja a megfelelő alátámasztását, ráadásul a szellőzést is biztosítja a matracban.